Maaliskuu

Tiistaitreffit 7.3.2017

Yhteiskunnallinen keskustelupiiri oli kutsunut vieraaksi emeritusprofessori Kari Immosen Turun Yliopistosta.

Heikki Paloheimo esitteli hänet kuulijoille positiiviseen asiantuntevaan tapaansa.

Immosen aiheena oli ”Reformaation yhteiskunnalliset vaikutukset tämän päivän Suomessa”

Saksassa oli merkittävä kirkon ja valtion yhteys Lutherin teesien naulaamisen aikaan. 1500–1700-luvulla valtioiden johtajat käyttivät kirkkoa omien valtapyrkimystensä toteuttamiseen. Silloinen valtiollinen tiedonvälitys tapahtui pääasiassa pappien kautta saarnastuolista. Esityksessä käytiinkin läpi yleisesti kirkon ja valtion suhdetta aina tähän päivään asti.

Merkittävänä reformaation seurauksena oli mm. koululaitoksen perustaminen ja sitä kautta lukutaidon levittäytyminen Suomeen.

Suomalaisille on syntynyt luterilaisuuden kautta myös oma arvomaailma, johon kuuluvat mm. täsmällisyys, vastuuntunto, rehellisyys jne.

Kokonaisuudessaan esitys oli mielenkiintoinen ja ajatuksia synnyttävä ja se peilasi hyvin nykyisyyttä luterilaiseen historiaan.

Emeritusprofessorit Kari Immonen ja Heikki Paloheimo

Tiistaitreffit 14.3.2017

Lukupiiri oli kutsunut tiistaitreffien vieraaksi kirjailija FT Anna Kortelaisen. Hänen esityksensä aiheena oli ”Faktaa vai fiktiota? Kaksi romaania Viipurista”. Hän oli houkutellut paikalle lähes sata kiinnostunutta kirjallisuuden ystävää.  Kirjailija kertoi elävästi rakkaudestaan Viipuriin, johon hänellä on ”ilmajuuret”. Anna Kortelainen on tutkinut Viipuria ja perehtynyt sen historiaan, erityisesti työläiskaupunginosaan, jota ei enää ole. Hän pitää Viipuria inspiroivana kaupunkina ja pitää sitä osana suomalaisuuden tarinaa.

Kirjailijan äidinpuoleinen suku on kotoisin Viipurista ja hän on tutustunut Viipuriin isoisänsä historian kautta. Isoisää hän ei ole koskaan tavannut, mutta kuulimme tämän Reino Peltosen mielenkiintoisen elämäntarinan. Hän on kirjoittanut kirjan Huonon matkailijan päiväkirjan materiaaleista, joita hän on löytänyt isoisänsä jäämistöistä

Viimeisimmän julkaistun kirjansa Siemen hän on kirjoittanut Viipurissa Lallukan taiteilijaresidenssissä ja hän on luonut kirjan siten, että hän on ensin löytänyt mielenkiintoisia paikkoja Viipurissa ja sitten sijoittanut sinne henkilöitä ja tapahtumia. Kirjassa ovat keskeisessä roolissa kasvit, koska ne kertovat ihmisten historiaa

Kirjailija Anna Kortelainen lukupiirissä

Tiistaitreffit 21.3.2017

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Kalevi Koivuluhta avasi tilaisuuden ja kertoi lyhyesti omasta ajastaan yhdistyksen hallituksessa. Kalevi valittiin yhdistyksen hallitukseen syyskokouksessa 2016 ja varapuheenjohtajaksi hän tuli valituksi hallituksen järjestäytymiskokouksessa. Kalevi totesi, että hän on jättänyt kunnallispoliittisen uransa taakseen ja keskittyy tästä eteenpäin toimimaan Turun kansallisissa senioreissa. Kalevi rohkaisi myös jäseniä toimimaan aktiivisesti jäsenhankinnassa, sillä parhaillaan on meneillään liiton jäsenhankintakilpailu.

Oman osuutensa päätteeksi Kalevi esitteli päivän puhujan, yhdistyksen ja piirin aiemman puheenjohtajan Aila Harjanteen ja Ailan vuosikymmenien mittaisen uran Turun kunnallispolitiikassa. Aila ei ole enää ehdolla huhtikuun kunnallisvaaleissa, vaan jatkaa aktiivista toimintaansa senioritoiminnan moninaisilla portailla.

Ailan esitys sotehankkeen keskeisistä kysymyksistä kiinnosti yleisöä suuresti ja useat puhujat totesivat, että vaikka olivatkin kuulleet useampia esityksiä tästä aiheesta, niin Ailan esitys oli selkein ja asiat esitettiin täsmällisesti  ja ymmärrettävästi. Ailan esityksen voisi tiivistää niin, että soteuudistuksen keskiössä on palveluja tarvitseva ihminen eikä hallinto, talous tai järjestelmä sinänsä. Ailan esitys kirvoitti voimakkaat suosionosoitukset täydeltä salilta.

Varapuheenjohtaja Kalevi Koivuluhta avasi tilaisuuden
Päivän esiintyjä, kunnallisneuvos (ja paljon muuta) Aila Harjanne
Päivän aihe
Tupa täynnä kiinnostuneita senioreita

29.3. tiistaitreffien vieraana oli Turun filharmonisen orkesterin intendentti Emilie Gardberg, joka oli vieraanamme myös elokuussa 2013. Tuolloin hänen kautensa intendenttinä oli vielä alkuvaiheessa, mutta nyt hän on muutaman kuukauden kuluttua lopettamassa työnsä. Emilie oli antanut esityksensä otsikoksi "Intendentin hauska työ" ja kertoili siitä tavalla, joka todisti otsikon kaikin puolin sopivaksi. Kohokohtinaan työuransa varrelta hän mainitsi orkesterin vierailut Pietarissa, Seitsemän kukkulan konsertin ja aivan tuoreen Turussa jo 1800-luvun lopulla sävelletyn oopperan "Die Kalewainen in Pochjola", jota ei kuitenkaan ole aikaisemmin koskaan esitetty  ainakaan kokonaisena. Orkesterin konsertit ovat nykyisellään lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä - näin ei ole ollut aina. Kiinnostunut yleisö "palkitsi" Emilien lukuisilla kysymyksillä, joihin hän mielellään vastasi.

Emilie Gardberg taustallaan kuva lastenkonsertin tiimoilta