Helmikuu


Tiistaitreffit 7.2.2017
Tiistaitreffien vieraana oli Turun Tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Jukka Pietilä. Hänen aiheenaan oli vuoden 2016 adventtina julkaistu virsikirjan lisävihko, joka sisältää 79 uutta virttä. Jukka Pietilä opetti senioreille uusien virsien laulamista. Harjoittelimme useita uusia, meille ennestään tuntemattomia virsiä. Osa niistä tuntuikin vaikealta. Tosin lauloimme myös uuden virren 971, joka oli kaikille ennestään tuttu ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie”. Laulamisen ja harjoittelemisen lisäksi saimme nauttia korkeatasoisesta musiikkiesityksestä.
Tiistaitreffit 13.2.2017
Ystävänpäivän tiistaitreffien vieraana oli kuvataiteilija Hanna Varis. Hän esitteli senioreille metalligrafiikkatekniikan työskentelytapaa havainnollisesti. Hänellä oli mukanaan työtavassa käytettäviä kuparilevyjä ja työvälineitä. Hän esitti myös kaksi videota, joista ensimmäinen oli Video Impression- Vaikutelma. Siinä esitettiin etsaustekniikka havainnollisesti alusta valmiiseen tuotteeseen asti.
Saimme kattavan esityksen taiteilijan ammatista ja työn arjesta sekä siihen liittyvistä haasteista.
Toinen video käsitteli näyttelyn toteuttamista taidegalleriassa.
Saimme nähdä pääasiassa sinisen sävyisiä kuvia Turusta. Turku näyttäytyi niissä täysin uudessa valossa. Taulujen nimiä olivat mm. Double happiness (Pinellan pylväiköstä), Tuomiokirkon kello, Ilo syleilee Turkua, Kiitos-kiitos-kiitos ja Oodi ilolle.


Tiistaitreffit 21.2.2017
Vieraana oli kirjailija, FM Tuula Vainikainen. Hänen aiheenaan oli: kumppanina muistisairas, tietoa, tukea ja kokemuksia. Tuula Vainikainen on käsitellyt kirjoissaan muistisairauksia ja muita ihmissuhteista. Hänellä oli myös joitakin kirjoja mukanaan
Esityksessä saimme monenlaista tietoa muistisairaudesta ja sen ennalta ehkäisystä sekä varhaisesta toteamisesta. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa muistisairauden ehkäisyyn ja hidastaa taudin etenemistä aktiivisella toiminnalla ja aivojen käyttämisellä esimerkiksi sanaristikoiden, sudokujen, lukemisen, sosiaalisen toiminnan jne. avulla. Merkittävää on myös taudin varhainen toteaminen, jolloin sen etenemistä voidaan hidastaa.
Tärkeätä on myös se, kuinka läheiset suhtautuvat muistisairaaseen henkilöön. Kannattaa muistaa muistisairaiden oikeuksien julistus ja muistaa myös se, että huolimatta muistisairaudesta, pitää henkilön arvostus olla tallella.
Vainikainen suositteli meitä myös kirjaamaan itselle tärkeitä asioita. Asioita joista pitää ja asioita joista ei pidä. Nämä kirjaukset saattavat auttaa hoitavia henkilöitä mahdollisen sairauden yllättäessä.
Luento oli todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä.


Yhdistyksen kevätkokous ja tiistaitreffit 28.2.2017
Yhdistyksen sääntömäärinen kevätkokous pidettiin senioritalolla 28.2.2017. Puheenjohtajana toimi ansiokkaasi Maria Hirvensalo ja sihteerinä Aira Hellström. Kokouksessa myönnettiin vastuuvapaus hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. Kokouksessa valittiin myös yhdistyksen edustajat piirin ja liiton kokouksiin.
Kokouksen jälkeen tiistaitreffiosiossa kuultiin lehtori Jouni Elomaan luento aiheesta ”Eepos ja identiteetti, Kalevala muiden kansalliseeposten joukossa”. Esityksessä paneuduttiin kysymykseen mikä on eepos. Se on puhe, kertomus, runo, laaja runomittainen kertova teos, superkertomus, jne. Yleensä eepokset ovat suullista alkuperää. Kalevalassa on 22000 säettä ja se on sikermä kertomuksia. Ensimmäinen Kalevala ilmestyi vuonna 1835.
Esityksessä tutustuttiin monien eri maiden eepoksiin ja niistä löytyykin yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. Erityisen mielenkiinnon kohteena oli Japanin eepos Heike monogatari sekä tietysti oma Kalevalamme.
Kokonaisuudessaan esitys oli erittäin informatiivinen ja mielenkiintoinen sekä osoitti luennoitsijan suurta ammattitaitoa ja perehtyneisyyttä aiheeseen.

