30.10.2022 - Kannelkuoro 50 vuotta

Laulusta vireyttä seniorien arkeen – Kannelkuoro 50 vuotta yhteisöllisyyttä

Lokakuun viimeisenä sunnuntaina turkulainen Kannelkuoro järjesti juhlakonsertin Tuomiokirkkoseurakunnan juhlasalissa kuoron 50-vuotisen toiminnan kunniaksi. Kuorolaulun ystäville tarjottiin nostalginen ja monipuolinen kattaus tyypillisiä ja tuttuja sävelmiä vuosien varrelta.

Turun kansalliset seniorit yhdistyksen lehti-ilmoitus perustettavasta kuorosta lokakuussa 1972 houkutteli yhteen runsaslukuisen joukon laulajia. Näin saatiin kokoon neliääninen sekakuoro ja Kannelkuoro oli syntynyt. Laulajista moni oli harrastanut kuorolaulua jo ennen eläkeikää ja palava halu siihen oli edelleen tallella. Uuden seniorikuoron kehitys lähti nopeasti lentoon, kun kuoroa ryhtyi johtamaan koko hankkeen alullepanija, Turkuun tuolloin hiljattain muuttanut ammattitaitoinen ja kokenut kuoronjohtaja Irja Vermola.

Kuorolaulu on mukava ja tärkeä harrastus. Kannelkuoron omassa, entisen johtajan dir.mus Arja Lylyn, tekemässä kiitoslaulussa sanotaankin näin: ”On kuoroharrastus verraton, kellä laulun lahjat
vain on. Me laulusta saamme nautinnon, tää niin monesti koettu on”. Myös laulajat itse allekirjoittavat omien kokemustensa pohjalta useissa tutkimuksissa havaitut kuorolaulun myönteiset vaikutukset ihmisen hyvinvointiin. Yhdessä musisointi, laulamalla tai soittamalla, virkistää mieltä. Yhdessäolo lisää yhteisöllisyyttä ja luo ystävyyssuhteita sekä me-hengen kokemuksia. Eikä siinä vielä kaikki, sillä tutkimusten mukaan laulaminen vilkastuttaa muun muassa myös aineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä parantaa vartalonhallintaa ja hengitystekniikkaa.

Tänä päivänä Kannelkuoro, joka on myös Turun kaupungin kummikuoro, on noin 40 henkinen sekakuoro ja sen johtajana toimii kanttori ja musiikkipedagogi (AMK) Tiina Lustig.

Kannelkuoron taustayhteisö Turun kansalliset seniorit ry tarjoaa Senioritalo Yrjänässä ikäihmisille runsaasti yhteisiä kohtaamisia, elämyksiä ja monipuolista harrastustoimintaa kerhoissa, SenioriJelpin digi-, terveys- ja hyvinvointineuvontaa sekä järjestää teatteri- ja muuta kulttuurimatkailua.

Tämän syksyn uutuus on muun muassa laulelmiin ja tarinointiin keskittyvä noin kerran kuukaudessa pidettävä Yrjänä Soi ja Tarinoi -tapahtuma.

Kuvat: Kari Kantalainen